Het ontstaan van Maakschap Amsterdam

Maakschap Amsterdam is ontstaan vanuit het Europese project Centrinno waarin Waag Futurelab samen met het Hout,- en Meubileringscollege en Pakhuis de Zwijger de waarde van makerschap in de stad heeft laten zien.

Middels een Manifest heeft Maakschap Amsterdam bewezen dat er behoefte is een stem te geven aan deze groep makers. Zo heeft Maakschap Amsterdam met steun vanuit de gemeente Amsterdam in 2025 een doorstart kunnen maken waarbij samen met makers de toekomst van Maakschap Amsterdam wordt onderzocht. Het Manifest is hieronder te lezen en geldt nog altijd als leidraad voor de activiteiten die door Maakschap Amsterdam wordt georganiseerd.

Partners

Waag Futurelab is een deels onderzoeksinstituut, deels culturele organisatie, die zich al meer dan 30 jaar richt op opkomende technologie, onderliggende aannames, design, ontwikkeling en kunst. Waag werkt in een team van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dat publieke onderzoeksmethoden toepast op technologie en de samenleving. Daarmee stelt Waag zoveel mogelijk mensen in staat mee te ontwerpen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.

Pakhuis de Zwijger is een laagdrempelige, onafhankelijke en veilige publieke ontmoetingsplaats voor iedereen. Een eigentijds ‘praathuis’ met een sterke online omgeving dat gekozen heeft voor de dialoog als gespreksvorm. Een plek waar men gezamenlijk ambities formuleert en verschillende meningen en inzichten presenteren om tot creatieve oplossingen voor de urgente en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te komen.

Hout- en Meubileringscollege is één van de elf unieke zelfstandige mbo-vakscholen in Nederland. Deze scholen kenmerken zich door de speciale aandacht voor vakmanschap, ambacht en creativiteit. In het onderwijs van het HMC is de beroepspraktijk altijd leidend. Studenten leren vooral door te doen en worden opgeleid tot bevlogen, creatieve en ondernemende vakmensen. Door het gebruik van verschillende didactische werkvormen doen studenten de benodigde kennis, vaardigheden en beroepshouding op. 

 

 

 

Logo of the European Horizon 2020 project Centrinno

Flag of the European Union

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme under grant agreement number 869595.

 

Manifest

Behoud makers voor een circulaire, leefbare en vitale stad

Makers maken de stad Amsterdam. Helaas is Amsterdam haar makers, makerscollectieven en stadsverzorgende bedrijven aan het verliezen. Hun toekomst in de stad staat zwaar onder druk, mede door de sterke focus op woningbouw, fors stijgende vastgoedprijzen en het ontbreken van een adequaat werkplaatsenbeleid. Het gat tussen wat een maker kan betalen voor een werkruimte en de hoogte van de vierkantemeterprijs is simpelweg te groot.

 

Waarom de stad makers nodig heeft

Voor een circulaire stad

Lokale productie draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie. Amsterdam heeft een aantal duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd. Het streven is om in 2030 het gebruik van nieuwe grondstoffen te halveren, en om in 2050 een volledige circulaire metropool te zijn. Dat houdt in dat we zelf onze materialen kunnen produceren, repareren en weer tot nieuwe materie en producten kunnen verwerken. Juist lokale makers kunnen dit. Ze repareren fietsen, verduurzamen huizen en gaan onnodige verspilling tegen.

Voor een leefbare en levendige stad

Zonder verschillende soorten bedrijvigheid riskeert Amsterdam een eenheidsworst te worden. Makers en stadsverzorgende bedrijven zorgen voor dynamiek en variëteit in producten en diensten. Lokale makers brengen levendigheid en versterken de sociale cohesie, oftewel, stadsverzorgende bedrijvigheid.

Voor een vitale en toekomstbestendige stad

Wat Minister Robert Dijkgraaf betreft kampt Nederland met een onhoudbare situatie: ‘Voor de energietransitie zijn vooral veel goede vakmensen nodig en daar hoort een herwaardering van het mbo bij.’ We hebben jongeren nodig die in het MBO praktisch worden opgeleid. Hoog tijd om een nieuwe generatie vakmensen op te leiden.

Doel van dit manifest

We roepen Gemeente Amsterdam op tot actie en dialoog. We moeten nu als stad investeren in huidige en toekomstige makers. Zij zijn de sleutel tot een toekomst die écht circulair en divers is. De maakgemeenschap in Amsterdam werkt graag samen met Gemeente Amsterdam aan een oplossing. Er is een werkplaatsenbeleid nodig met een lange termijnvisie. De door Gemeente Amsterdam opgestelde bedrijvenstrategie 2020-2030 laat zien dat de wil er is, maar er is meer nodig om de uitstroom van makers tegen te gaan.

Actieplan

Maakschap Amsterdam is een lobby voor een toekomstbestendig maakbeleid met concrete instrumenten:

  • Betaalbare en betrouwbare werkplekken: door huurcontracten te borgen en te zorgen dat makers de mogelijkheid hebben om te kopen.
  • Participatie: betrek makers in participatietrajecten voor stedenbouwkundige plannen.
  • Scholing: bevorder en behoud MBO-opleidingen in de stad en creëer meer (toegang tot) circulair maken voor alle lerenden van Amsterdam.

Dit manifest is opgesteld door Maakschap Amsterdam:

Ondertekend door:

 

 

Kaart: Makers van Noord

De uitstroom van maakbedrijven uit Amsterdam Noord in kaart gebracht.

Meer over het onderzoek achter deze kaart